NOS NieuwsAangepast

'Markten te wild voor noodfonds'

Het Europese noodfonds EFSF heeft besloten om een veiling van schuldpapier op te schorten. Volgens een woordvoerder van het fonds zijn de marktomstandigheden op dit moment te slecht: "De uitgifte is opgeschort vanwege de onzekerheden en schommelingen in de markt."

De bedoeling was om obligaties met een looptijd van tien jaar uit te geven. Dat geld zou gebruikt worden voor de financiering van Ierland. Maar veel investeerders durfden het niet aan om nu voor 3 miljard euro schuldpapier van het EFSF te kopen.

Onzekerheid

Er is volgens de markt te veel onzekerheid over de structuur en toekomst van het EFSF. Politici kwamen vorige week overeen dat het noodfonds veel groter zou moeten zijn. Maar hoe dat dan moet, daar zijn nog veel vragen over. Daar komt de onzekerheid over een mogelijk Grieks referendum nog bij.

De verwachting is dat de uitgifte alsnog zal plaatsvinden in de twee weken na de G20. Die vindt op plaats op 3 en 4 november in het Franse Cannes. Wereldleiders zullen daar praten over hoe de crisis in Europa moet worden opgelost.

Het vertrouwen in het EFSF loopt terug. Het verwachte rentepercentage bij de veiling was 3,3 procent. Dat is een stuk hoger dan bij de vorige veiling. Toen stond het op 2,6 procent. Een teken dat investeerders een hogere risicopremie willen voordat ze geld uitlenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl