NOS NieuwsAangepast

Uitbetaling Griekenland onzeker

De uitbetaling van het volgende deel van het Europese steunpakket aan Griekenland wordt steeds onzekerder.

Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn ontstemd over het plan van de Griekse premier Papandreou om een referendum uit te schrijven. Als de Grieken de gemaakte afspraken niet naleven, maakt Europa geen cent meer over, aldus een medewerker van de Franse president Sarkozy. Hij vindt dat er niets meer te onderhandelen valt.

Keihard

Ook Duitsland wil eerst duidelijkheid voordat er weer geld wordt overgemaakt naar de Grieken. De Duitsers kunnen "zich niet voorstellen" dat de volgende tranche van het steunpakket wordt uitbetaald zonder keiharde toezeggingen van de Grieken.

De Nederlandse minister van Financiën De Jager zei eerder dat de onzekerheid over het referendum zeker zal leiden tot vertraging van de uitbetaling.

G20

Het IMF gaat in principe alleen over tot betaling als de financiering voor de Grieken voor de komende 12 maanden is verzekerd, schrijven analisten van Theodoor Gilissen Bankiers. "Doordat het tweede steunpakket (voorlopig) niet is goedgekeurd is dat onzeker."

Vanavond, aan de vooravond van de G20, spreken president Sarkozy en bondskanselier Merkel samen met premier Papandreou over de chaotische situatie die is ontstaan na de aankondiging om een volksraadpleging te houden. Ook Christine Lagarde van het IMF en ECB-president Mario Draghi zullen bij dat gesprek aanwezig zijn. Daarna zou er meer duidelijk moeten worden.

Half januari

Griekenland zou halverwege november de volgende 8 miljard euro overgemaakt krijgen van de EU en het IMF. Die tranche is onderdeel van het eerste steunpakket. Met dat geld kan het land het financieel ongeveer uitzingen tot half januari.

Het is nog onduidelijk wanneer de Grieken het referendum willen organiseren. Mogelijk vindt dat al plaats in december. Maar het kan ook januari worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl