NOS NieuwsAangepast

School mag homoleraar niet ontslaan

De gereformeerde basisschool Dr. K. Schilder in Oegstgeest die een homoseksuele leraar op non-actief heeft gesteld, mag de man niet ontslaan. Dat heeft de kantonrechter in Leiden bepaald.

De leraar was geschorst, nadat hij bekend had gemaakt dat hij bij zijn vrouw weg was en was gaan samenwonen met een man. De directie dreigde hem te ontslaan, omdat hij niet meer achter de christelijke grondslag van de basisschool zou kunnen staan.

De rechter stelt dat alleen het feit dat de leraar is uitgekomen voor zijn homoseksualiteit en is gaan samenwonen met een partner van hetzelfde geslacht geen reden mag zijn voor schorsing en ontslag. Onderscheid op die grond is verboden, ook voor een gereformeerde school met standpunten van kerk en Synode.

Goed werkgeverschap

Bijkomende omstandigheden waardoor zo'n onderscheid wel gerechtvaardigd zou zijn, ontbreken volgens de rechter. De school heeft op voorhand aangenomen dat de leraar wel moest vertrekken en heeft geen inhoudelijk gesprek met hem gehad of hij nog achter de christelijke grondslag van de school kon staan. Daarmee heeft de school niet voldaan aan de eisen voor goed werkgeverschap.

Ook het feit dat de leraar de publiciteit heeft gezocht, vormt volgens de rechter geen reden voor ontslag vanwege een verstoorde werkverhouding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl