NOS NieuwsAangepast

DNB: pak hypotheekrenteaftrek aan

De Nederlandsche Bank wil dat de regering ingrijpt in de hypotheekrenteaftrek. De Nederlandse huishoudens zitten met een historisch hoge schuld, terwijl de huizenprijzen dalen.

De overheid zou maatregelen moeten nemen om die schuld te verminderen. Dat kan het beste door geleidelijk de hypotheekrenteaftrek te verlagen. Mensen zouden zo gedwongen worden de lening geleidelijk af te lossen.

Gedragscode

De huizenmarkt staat onder druk en dat heeft gevolgen voor de financiële positie van huishoudens. De schuld is vaak hoog door tophypotheken en doorgeschoten huizenpijzen, terwijl het bezit, de waarde van de woning, door de inzakkende huizenprijzen juist daalt.

Deze zomer presenteerde minister De Jager van Financiën een nieuwe gedragscode, waarin huiseigenaren al gedwongen worden om te sparen voor de aflossing van de hypotheek, dan wel maandelijks de hypotheek een stukje af te lossen.

In dat plan kan een huiseigenaar de hypotheekrente nog wel volledig aftrekken. De Nederlandsche Bank gaat nu nog een stap verder. "Het huidige fiscale regime stimuleert het aangaan van schuld en ontmoedigt aflossing."

Positie van banken

De manier waarop de huizenmarkt in elkaar zit, werkt ook door op de positie van banken. Door de stagnerende huizenmarkt worden de mogelijkheden verkleind om financiering aan te trekken De omvangrijke hypothecaire kredietportefeuilles van Nederlandse banken zijn te groot om volledig te financieren met spaargeld. Daarom zijn banken aangewezen op de kapitaalmarkten om geld op te halen, maar die staat zwaar onder druk. Financiers verlangen steeds vaker onderpand.

Om de huizenverkoop weer op gang te trekken suggereert DNB de overdrachtsbelasting blijvend te verlagen, omdat dit echt zoden aan de dijk zet. Die is nu tijdelijk van zes naar twee procent gebracht.

Reactie

In een reactie zegt staatssecretaris Weekers van Financiën dat het kabinet niet zal tornen aan de hypotheekrenteaftrek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl