NOS NieuwsAangepast

DNB bezorgd over economie en crisis

De toekomst van de financiële stabiliteit in Nederland is "zorgwekkend". Dat schrijft De Nederlandsche Bank in het halfjaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit van Nederland.

De toezichthouder ziet maar weinig lichtpuntjes. De kredietcrisis is "geëscaleerd", de economie herstelt niet, de banken lopen een steeds groter financieel risico en ook de positie van Europese overheden verslechtert in hoog tempo.

En van de consument of het bedrijfsleven moeten we het niet hebben, want hun vertrouwen is "sterk gedaald". De kans op een nieuwe recessie of een langdurige periode van lage groei neemt toe en dat verergert de schuldencrisis, zegt de bank.

Krachtdadig ingrijpen

DNB meent dat het niet is uitgesloten dat we een aantal jaren tegemoet gaan van lage groei en lage rente, zoals in Japan. Alleen door daadkrachtig ingrijpen van beleidsmakers kan een grotere crisis worden voorkomen. Dat kan ook in Nederland leiden tot extra bezuinigingen.

De Nederlandse regering moet het begrotingstekort terugbrengen tot onder de 3 procent. Dat is haalbaar, meent DNB, maar niet zeker. Als de economie minder groeit, zullen "verdere bezuinigingen noodzakelijk zijn om aan de afspraken te blijven voldoen en de geloofwaardigheid te behouden."

DNB waarschuwt dat financiële markten momenteel weinig geduld hebben met overheden die hun best niet doen.

Lichtpuntjes

Het halfjaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit heeft DNB geschreven vòòr de verwarring rond een mogelijk Grieks referendum. Dat bericht zorgde gisteren voor veel onzekerheid over de oplossing van de schuldencrisis en een zware koersval op de financiële markten.

Toch ziet de centrale bank ook nog wel een paar lichtpuntjes. In Ierland gaat het beter dankzij echte hervormingen. De rente op Ierse staatsobligaties is inmiddels flink gedaald. Volgens DNB is dat het bewijs dat daadkrachtig optreden van een overheid het vertrouwen kan herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl