NOS NieuwsAangepast

'Maasstad onderschatte bacterie'

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Als het Maasstad Ziekenhuis de geldende richtlijnen voor preventie van infecties had gevolgd, was de uitbraak van de Klebsiella-bacterie veel minder erg geweest dan nu.

De uitbraak in het Rotterdamse ziekenhuis had dan minder lang geduurd, was minder groot geworden en had minder ernstige gevolgen gehad, stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Door niet op de juiste manier te handelen, heeft het Maasstad Ziekenhuis "veel patiënten langdurig aan grote risico's blootgesteld", schrijft de IGZ in een kritisch rapport (.pdf).

Onderschat

Hoe groot de risico's waren, blijkt uit het feit dat er tussen oktober vorig jaar en afgelopen zomer patiënten (mede) door de besmetting met de bacterie zijn overleden. Doordat de uitbraak maandenlang niet adequaat is bestreden, zijn ruim vierduizend patiënten onnodig in contact geweest met besmette patiënten.

"Tot op het hoogste niveau werd de ernst van de uitbraak en het risico voor patiënten volledig onderschat. Het bestuur kwam bovendien de gemaakte afspraken met de inspectie over uit te voeren maatregelen niet na", stelt het rapport. Verder kreeg de IGZ niet alle informatie van het ziekenhuis.

Ingrepen van buitenaf

Intussen is de preventie in het Maasstad Ziekenhuis weer op orde, dankzij ingrijpen van buitenaf door medewerkers van het RIVM en het UMC Utrecht, onder leiding van professor Marc Bonten.

De IGZ uit scherpe kritiek op de bestuurders, de microbiologen en de adviseurs infectiepreventie, maar ook op een groot aantal intensive care-artsen, medisch-specialisten en verpleegkundigen die op de hoogte waren van de Klebsiella-uitbraak.

Zij "hebben hun verantwoordelijkheid om verantwoorde zorg voor hun patiënten te waarborgen niet tijdig genomen". De aanpak toont volgens de IGZ aan dat "de aansturing van de organisatie op het punt van bestrijding en waarborging van de infectiepreventie systematisch tekortschoot".

Aangifte?

De Inspectie verwijt bestuursvoorzitter Paul Smits "falende aansturing". Bovendien heeft het ziekenhuis pas melding gemaakt van de uitbraak, nadat de NOS die onthulde.

Smits is in augustus afgetreden, nadat het ziekenhuis door de Inspectie onder verscherpt toezicht was gesteld. Dat toezicht werd in september opgeheven, omdat de infectiepreventie weer volgens de regels wordt aangepakt.

In januari komt de Inspectie met haar eindrapport. Dan wordt duidelijk of de IGZ aangifte doet tegen bestuurders of medici van het Maasstad Ziekenhuis.

Schippers

Minister Schippers van Volksgezondheid hoopt dat alle ziekenhuizen zich bewust zijn van de urgentie om bacterie-uitbraken te voorkomen. Ze vindt het zeer ernstig dat de omvang van de uitbraak minder groot was geweest, als er adequaat was gehandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl