NOS NieuwsAangepast

Grieks kabinet steunt referendum

Het Griekse kabinet steunt unaniem het voorstel van premier Papandreou om een referendum te houden over verdere EU-steun en een reddingspakket voor de euro.

Dat zei een regeringswoordvoerder na afloop van een zeven uur durend kabinetsberaad in Athene.

Minister Kastanidis van Binnenlandse Zaken liet weten dat de volksraadpleging mogelijk al in december wordt gehouden. Dat is alleen haalbaar als de details van het hulppakket op tijd bekend zijn, anders wordt het januari.

In de politiek en de financiële wereld is met verbijstering gereageerd op het voornemen. Het zou het akkoord dat de eurolanden sloten over de steun aan de Grieken op losse schroeven kunnen zetten.

Uitgewerkt

Premier Rutte noemt een referendum in Griekenland uiterst ongelukkig. Door de Grieken te laten stemmen over extra EU-steun en een reddingspakket voor de euro lopen de plannen volgens hem mogelijk vertraging op. Rutte zegt dat hij er alles aan wil doen om vertraging te voorkomen.

Ook in de Tweede Kamer is veel onbegrip over het Griekse referendum. Volgens de PvdA verdwijnt daarmee het vertrouwen in Griekenland en de eurozone. De Kamer debatteerde gisteravond ook over het Europese noodpakket zelf. Een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks wil dat de plannen verder uitgewerkt worden. Pas daarna willen ze ermee akkoord gaan.

Europese leiders praten vandaag met Papandreou over zijn plan. Ze doen dat in Cannes aan de vooravond van de G20-top.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl