NOS NieuwsAangepast

Nog geen steun voor europakket

De Tweede Kamer wil nog niet instemmen met het reddingspakket voor de euro. Volgens een meerderheid zijn er nog te veel onduidelijkheden.

Premier Rutte vindt de opstelling van de Kamer geen probleem. "Ik vraag ook geen groen licht," aldus de premier tijdens het hoofdlijnendebat over het nieuwe europakket. "Alles moet nog worden uitgewerkt."

Losse eindjes

De PvdA vindt het noodpakket voor de euro en Griekenland nog te zwak om mee in te kunnen stemmen. "Het is mooi dat de premier geen groen licht vraagt, want dat krijgt hij nog niet. Er zijn veel te veel losse eindjes. Het pakket was al niet sterk genoeg en het is feitelijk van tafel nu de Grieken er een bom onder hebben gelegd", zei PvdA-Kamerlid Plasterk in de Tweede Kamer.

Plasterk refereerde daarmee aan het voornemen van de Griekse premier Papandreou om een referendum te houden over het Europese noodpakket.

De opstelling van de PvdA is cruciaal voor het kabinet,omdat de PVV tegen steun is. Een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks wil dat de plannen verder uitgewerkt worden. Pas daarna zijn ze bereid akkoord te gaan.

Ook D66 ziet nog te veel problemen met het huidige pakket. "Dit akkoord is niet genoeg, nog niet", stelde D66-Tweede Kamerlid Koolmees.

Complex geheel

Verschillende partijen in de Tweede Kamer eisen dat Griekenland het referendum afblaast. Rutte spreekt over een "uitermate complex geheel". Hij gaat er "alles aan doen'' om de Griekse regering af te brengen van haar plannen voor een referendum over de redding van de eurozone.

Maar de premier gaf toe dat hij de Grieken niet kan tegenhouden. Houden ze vast aan het referendumplan, dan zal hij erop aandringen dat het een beperkt referendum is dat zo snel mogelijk plaatsvindt en zo min mogelijk de uitwerking van het volledige plan voor de redding van de eurozone belemmert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl