NOS NieuwsAangepast

Zorg kabinet over Grieks referendum

Het Nederlandse kabinet maakt zich zorgen over de vertraging die kan ontstaan door het Griekse referendum. "Het kabinet zal het verdere verloop van de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden", schrijft premier Rutte aan de Tweede Kamer (pdf).

De Griekse premier kondigde gisteravond tot verbazing van velen aan een referendum te willen houden over het steunpakket.

Ook Rutte wist niks niks van de plannen van Papandreou. "De Griekse premier heeft vorige week tijdens de onderhandelingen geen melding gemaakt van een voornemen om een referendum te houden."

Omdat het Griekse parlement nog moet stemmen over het plan, is het volgens Rutte nog niet helemaal zeker dat er inderdaad een referendum komt. Mocht het doorgaan, dan zou dat bij voorkeur moeten gaan over een beperkt deel van het pakket van de eurotop, vindt de premier.

'Belangrijk voor Griekenland'

De premier gaat er vanuit dat "de Griekse premier gemaakte afspraken nakomt en zijn verantwoordelijkheid neemt voor de uitvoering van het gesloten akkoord".

Rutte benadrukt dat het steunpakket belangrijk is voor Griekenland en dat Europa zijn verantwoordelijkheid tegenover het land heeft genomen.

Eerder noemde PvdA-Kamerlid Plasterk een referendum in Griekenland "een dealbreker".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl