NOS NieuwsAangepast

Topoverleg over Grieks referendum

Er komt een speciale topontmoeting over het plan van de Griekse premier Papandreou om een referendum over de noodsteun te houden.

Dat heeft de Duitse regering laten weten na telefonisch overleg tussen de bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy. De ontmoeting wordt woensdag ingelast voor de G20-bijeenkomst in Cannes.

Het voornemen van Papandreou heeft tot geërgerde reacties in Europa geleid. Sarkozy noemt het voorstel irrationeel. Binnen de Duitse regering is er met verbazing en ongeloof gereageerd.

Vandaag hebben EU-president Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie Barroso met de Griekse premier gebeld. Ze zeiden dat ze ervan uitgaan dat Griekenland de gemaakte afspraken zal naleven.

Druk

In Griekenland groeit de druk op premier Papandreou om af te zien van zijn voornemen om een referendum te houden.

Zes prominente leden van Papandreous eigen PASOK-partij hebben de premier opgeroepen om af te treden. Ze vrezen dat een referendum de Griekse deelname aan de euro nog meer in gevaar brengt. Ook zou de noodsteun op losse schroeven komen te staan.

Eén parlementariër is uit de PASOK-partij gestapt. Ze gaat verder als onafhankelijk parlementslid. Daardoor kan Papandreou nog maar steunen op een meerderheid van 152 van de 300 zetels.

De Griekse oppositieleider Samaras zegt dat het land beter nieuwe verkiezingen kan organiseren.

Geen idee

Volgens bronnen in de Griekse regering is de Griekse minister van Financiën niet van tevoren op de hoogte gebracht door de premier over zijn plan voor een referendum.

"Venizelos had geen idee. Hij wist alleen dat de regering het parlement om een stem van vertrouwen zou vragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl