NOS NieuwsAangepast

Beeld spionnen Rusland in VS vrijgegeven

De FBI heeft een grote hoeveelheid beelden en documenten vrijgegeven van Russische spionnen in de VS. Het materiaal maakte deel uit van een FBI-operatie om tien spionnen te ontmaskeren.

Zo is op camerabeelden te zien hoe de roodharige ex-spionne Anna Chapman, tegenwoordig een beroemdheid in Rusland, winkelt bij warenhuis Macy's. Ze past verschillende hoedjes en koopt leggings. Een paar maanden later filmt de camera haar als ze in een café met een Russische man zit. Chapman denkt dat hij een handlanger is, maar in werkelijkheid werkt hij undercover voor de FBI. Ze wisselen een pakketje uit.

Uit het materiaal blijkt hoe de spionnen instructies, informatie en geld doorgaven. Triviale zaken als winkelen waren bedoeld als een cover-up, zegt de FBI tegen persbureau AP. Het doel op de lange termijn was het binnendringen van de hoogste kringen van Amerikaanse beleidsmakers. Hoewel de spionnen geen geheimen blootlegden, hadden ze wel vooruitgang geboekt.

Lingeriemodel

Volgens een hoge FBI-medewerker, C. Frank Figliuzzi, was Chapman een nieuw soort spion. "Ze was technisch erg onderlegd en zeer intellectueel", zei Figliuzzi. In de VS deed Chapman zich voor als makelaar, later werd ze in Rusland lingeriemodel en zakelijk woordvoerder. Haar medespion Mikhail Semenko spreekt vijf talen, waaronder Chinees.

Ze gebruikten hoogstaande draadloze communicatie-apparatuur, zoals zenders die in een fractie van een seconde gecodeerde informatie verstuurden.

De Russen experimenteerden volgens Figliuzzi met een combinatie van ouderwetse en hoogstaande technieken. Zo gebruikten de oudere spionnen klassieke technieken als onzichtbare inkt en vervalste documenten.

Hoogste staatsonderscheiding

De spionnen woonden jarenlang onder schuilnamen in de VS, vaak gestolen van overleden mensen. Dat deden ze tot hun identiteit in juni vorig jaar onverwacht bekend werd. Ze werden gearresteerd en na hun bekentenissen geruild tegen vier mensen die in Rusland gevangen zaten wegens spionage voor het Westen. Het was de grootste spionnenruil tussen Oost en West in tientallen jaren.

De tien kregen in Rusland de hoogste Russische staatsonderscheiding uit handen van president Medvedev. Premier Poetin ontmoette de tien spionnen en zong samen Sovjetliederen met hen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl