NOS NieuwsAangepast

Oppositie kritisch over CDA-plan Mauro

De oppositie in de Tweede Kamer is teleurgesteld over de oplossing die de CDA-fractie heeft bedacht voor de Angolese asielzoeker Mauro.

Het CDA wil dat de 18-jarige jongen in Nederland een studievisum moet kunnen aanvragen. "Gezien de enorme storm rond Mauro kun je niet van hem vragen dat hij eerst teruggaat naar Angola om daar het visum aan te vragen", zei CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma.

PvdA, SP, GroenLinks en D66 benadrukken dat dit geen echte oplossing is en dat Mauro in onzekerheid blijft. Volgens hen is het vooral een oplossing voor het CDA zelf.

'Eerlijke oplossing'

Volgens Van Haersma Buma is dit een eerlijke oplossing, die ook is uit te leggen aan "de gezichten die we niet kennen". Hij noemde dit "het maximale voor Mauro". "Het gaat om wat echt kan en wat we echt kunnen bieden."

Na een fractievergadering vanmorgen bleek dat alle 21 CDA-Kamerleden het eens zijn over deze oplossing. Ook de dissidenten Ferrier en Koppejan, die steeds hebben gezegd dat Mauro moet blijven, kunnen zich erin vinden.

Officieel moet een studievisum in het land van herkomst worden aangevraagd, in dit geval Angola. De behandeling van zo'n aanvraag duurt gemiddeld negen maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl