NOS NieuwsAangepast

Migrantenwet Alabama jaagt veel angst aan

Door correspondent Wessel de Jong in Alabama

De strengste anti-illegale migrantenwet van de Verenigde Staten die ooit is ingevoerd door een individuele staat, is een maand oud. Inmiddels zijn de gevolgen duidelijk merkbaar in Alabama. "Het vertrek van de illegale migranten is begonnen", zegt Scott Beason, een Republikeins lid van de senaat van Alabama. Beason is de initiatiefnemer van de wet.

Iedereen die geen geldige papieren heeft, kan sinds 1 oktober worden opgepakt en gedeporteerd. De politie mag iedereen aanhouden waarvan zij het vermoeden heeft dat de documenten niet in orde zijn. Er is dus geen aanleiding nodig om naar papieren te vragen en dat zorgt voor grote angst onder de latino bevolking van Alabama, die afgelopen jaren sterk in aantal is gestegen.

Verder zijn er zo veel beperkingen ingevoerd voor mensen zonder juiste papieren, dat het leven er bijzonder lastig op is geworden. Zonder een geldig Amerikaans registratiedocument is het verder verboden om nog zaken te doen met de overheid. Dat betekent dat bijvoorbeeld een eigen gas-, water- en elektriciteitsrekening voor een illegaal verboden is.

Angstpolitiek

Vanwege al deze nieuwe regels nemen illegalen nu de benen. Ze hebben geen zin het moment af te wachten dat ze tegen de lamp lopen. Volgens critici is dat precies de bedoeling van de indieners van de nieuwe wet: zelfstandig vertrek van de illegalen, zonder de rompslomp van kostbare uitzettingsprocedures die politie en rechterlijke macht handenvol werk bezorgen.

Initiatiefnemer Beason is opgetogen over het vertrek van de illegalen, maar hij ontkent dat het aanjagen van angst de ware inzet is van de nieuwe wet. "De oppositie heeft geen enkel argument, dus beschuldigen ze ons van angstpolitiek", zegt hij.

De belangrijkste reden waarom de wet is ingevoerd, zijn banen, stelt Beason. De werkloosheid in Alabama is inderdaad één van de hoogste van heel Amerika: meer dan 13 procent. Illegalen doen het werk dat echte Alabamians zouden moeten doen, zeggen de voorvechters van de anti-migrantenwet. Omdat ze zwaar onder de prijs werken, kunnen gewone Amerikanen niet met ze concurreren, menen zij.

Onvervangbaar

Dat is slechts een deel van het verhaal. De Mexicanen doen arbeid waar de autochtone Amerikanen geen zin meer in hebben en ook niet meer kunnen, zoals werken op het land. Tomaten, paprika's en pepers oogsten; de latino's zij er zeer bedreven in. Veel van de plukkers zijn nu verdwenen. Ze blijken onvervangbaar. De meeste werkloze Alabamians die zich afgelopen weken meldden op de akkers, houden het niet langer uit dan een paar uur of een dag.

Fruit rot weg op de landerijen van Alabama, maar Beason is onverbiddelijk voor de klagende boeren. Wie geen bedrijf kan runnen zonder illegalen, moet maar eens hard gaan nadenken. Bovendien zijn er programma's die inzet van guest workers mogelijk maken, zegt hij. Dat moet voldoende zijn.

Kinderen

Met de illegale plukkers vertrekken er ook veel legale 'migranten': kinderen. Die hebben vaak een Amerikaans paspoort, omdat ze in de Verenigde Staten zijn geboren. Bijna iedere school in Alabama telt wel enkele schoolbankjes die van de één op de andere dag leeg zijn gebleven.

Linkse Alabamians schamen zich voor hun staat, die in de jaren 60 geteisterd werd door hevige rassenrellen. "Nu zijn we bezig een nieuwe groep uit te sluiten", zegt het hoofd van een school even buiten Birmingham. Beason zegt dat hij alleen maar doet wat Washington verzuimt: zijn staat vrijwaren van illegale migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl