NOS NieuwsAangepast

Politie stopt met rotjes tellen

Agenten zijn voortaan veel minder tijd kwijt aan het registreren van in beslag genomen vuurwerk. Tot nu toe moesten ze alle illegale rotjes en vuurpijlen apart tellen en beschrijven, maar dat hoeft niet meer.

Bij licht vuurwerk volstaat voortaan het wegen van de hele partij of een selectie van het aangetroffen vuurwerk. Het opstellen van een proces-verbaal verloopt daardoor een stuk sneller. Ook het proces-verbaal zelf wordt vereenvoudigd.

Verder wordt zwaarder vuurwerk als lawinepijlen en mortierbommen in het vervolg bekeken door een speciaal onderzoeksteam en niet meer door de korpsen.

Tijdswinst

Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie levert het nieuwe beleid tijdwinst op en is het ook veiliger. Hij zegt dat de plannen passen in zijn streven om de administratieve lasten voor agenten terug te dringen.

De minister laat ook onderzoeken of processen-verbaal onder de Wet politiegegevens kunnen komen te vallen. Een proces-verbaal is dan niet meer opvraagbaar via de Wet openbaarheid bestuur. Dat bespaart de politie veel tijd, omdat opgevraagde processen-verbaal handmatig moeten worden gecontroleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl