NOS NieuwsAangepast

De vluchtige roem van de zesmiljardste wereldburger

De roem van de zoveel-miljardste baby is hevig maar kort. Adnan Mevic kan daarover mee praten. Hij was de zesmiljardse, geboren op 12 oktober 1999, vlak bij Sarajevo. De toenmalige VN-Secretaris Generaal Kofi Annan vloog vanuit New York speciaal naar de Bosnische hoofdstad om met de kleine Adnan op de foto te gaan.

Maar de camera's zijn weg en daarmee de aandacht voor Adnan. Twaalf jaar oud is hij nu en leidt het weinig opwindende leven van een gemiddelde Bosnische jongen. Hij is teleurgesteld dat zijn beroemdheid zo kort duurde en lang niet heeft gebracht wat hij en zijn ouders ervan hoopten, niet eens een verjaardagscadeautje van de VN.

Pensioentje

Zijn invalide vader heeft maar een klein pensioentje. Een studiebeursje vult het gezinsinkomen aan.

"Ik dacht dat iemand van de VN hem wel eens zou komen opzoeken", zegt zijn moeder Fatima, "Zij hebben hem per slot uitgeroepen tot de zesmiljardste. Maar sinds het bezoek van Kofi Annan, direct na zijn geboorte, hebben we niemand van de VN hier meer gezien. Ze informeren zelfs niet even hoe het met hem gaat."

Toch beroemd

In Visoko, het dorpje bij Sarajevo waar hij woont, is Adnan beroemd. Zijn naam wordt zelfs genoemd in het aardrijkskundeboek dat ze op school gebruiken, al weet buiten zijn dorp niemand dat hij dat is.

Zijn klasgenoten weten heel goed dat hij de zesmiljardste is. "Mijn onderwijzer is heel trots op me", zegt Adnan, "Mijn vriendjes uit de klas zijn wel een beetje jaloers, dat ik de zesmiljardste bewoner van deze planeet ben."

Adnans moeder is meer van de praktische soort en hoopt dat tennminste zijzelf er nog iets mee opschiet. "Al hou ik er maar een baan aan over, dan zou dat al heel mooi zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl