NOS NieuwsAangepast

Palestina volwaardig lid Unesco

De Palestijnen hebben een belangrijke stap gezet in hun strijd voor het lidmaatschap van de Verenigde Naties. Ze zijn nu volledig lid van de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur.

President Abbas noemde het lidmaatschap een "overwinning voor onze rechten". Volgens de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken heeft de stemming "een klein stukje van het onrecht dat het Palestijnse volk is aangedaan, uitgewist".

In Parijs stemden vanmiddag 107 leden vóór toelating van de Palestijnen, 52 landen onthielden zich en 14 stemden tegen, waaronder Duitsland, Tsjechië, Roemenië en Nederland.

Ook de VS, een trouwe bondgenoot van Israël, stemde tegen het lidmaatschap van Palestina. Volgens minister Clinton van Buitenlandse Zaken is het de regering verboden om organisaties te steunen die de Palestijnse staat als lid accepteren. De VS trekt nu haar financiële steun aan Unesco in.

Kwartet

"Het lidmaatschap moet de uitkomst zijn van onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël over uitstaande kwesties, conform het tijdpad van het Kwartet", onderbouwde minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken de Nederlandse tegenstem.

Het kwartet van internationale vredesbemiddelaars, dat bestaat uit de VN, de VS, de EU en Rusland, wil dat de twee partijen binnen 3 maanden met voorstellen komen over de veiligheid en de betwiste gebieden.

Rosenthal roept beide partijen op zo snel mogelijk uitvoering te geven aan het tijdpad van het Kwartet. "Ze moeten zich onthouden van stappen die vooruitlopen op de uitkomsten van die onderhandelingen."

VN

De Palestijnse president Abbas vroeg in september het volwaardig lidmaatschap van de VN aan. Dat is nog niet gelukt. Hij kreeg wel toestemming om het lidmaatschap van VN-programma's en andere gespecialiseerde VN-organisaties aan te vragen, zoals de Unesco.

In november volgt de stemming voor het VN-lidmaatschap. De VS heeft al gezegd zijn veto te zullen uitspreken. Eind september had president Obama een ontmoeting met Abbas. Hij maakte hem toen duidelijk dat een Palestijnse staat alleen kan worden bereikt door onderhandelingen met Israël.

Abbas vindt dat praten met Israël na al die jaren geen zin meer heeft. Wat hem betreft, is de tijd rijp voor Palestijnse onafhankelijkheid. Een Palestijnse staat moet volgens hem bestaan uit de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Israël houdt die gebieden sinds 1967 bezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl