NOS NieuwsAangepast

Twijfels over rendement Borssele 2

Het Zeeuwse nutsbedrijf Delta wil een vergunning aanvragen voor de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele. Toch bestaan er nog een hoop twijfels rond die aanvraag.

Met de huidige lage energieprijzen is het nog maar de vraag of de miljardeninvestering, die nodig is voor de bouw van die centrale, wordt terugverdiend, zegt topman Peter Boersma in het Financieele Dagblad.

Delta wil dat de overheid, net zoals nu in Engeland gebeurt, een toeslag gaat heffen op de uitstoot van CO2. Daardoor wordt 'vuile energie' duurder en wordt kernenergie, waarbij nauwelijks CO2 vrijkomt, relatief goedkoper en dus aantrekkelijk om in te investeren.

Fukushima

Ook heeft de recente kernramp in het Japanse Fukushima het denken over kernenergie beïnvloed. Het is daarom niet zeker meer of buitenlandse energiemaatschappijen, die eerder wel interesse toonden, nu ook nog willen meedoen met het project Borssele 2.

Ondanks alle onzekere factoren wil Delta toch alvast een vergunning aanvragen voor Borssele 2. Het bedrijf vindt het belangrijk dat die aanvraag nog door het huidige kabinet, dat zich heeft uitgesproken vóór kernenergie, wordt behandeld.

In Nederland staat nu nog één kerncentrale; in Borssele. De tweede centrale in Dodewaard werd gesloten in 1997.

België

In België is vandaag juist besloten om te stoppen met kernenergie. Formateur Di Rupo, en de zes partijen die onderhandelen over een nieuwe regering, willen vasthouden aan een wet uit 2003. Daarin staat dat de oudste centrales, Doel I en II en Tihange I, in 2015 gesloten moeten zijn.

Voorwaarde voor de sluiting is wel dat er voldoende vervangingscapaciteit is voor de centrales. Als er niet voldoende alternatieve energiebronnen worden gevonden, mogen ze langer openblijven.

Afgesproken is dat binnen zes maanden na het aantreden van een nieuwe regering een plan klaarligt over het gebruik van alternatieve energiebronnen.

Antwerpen

België heeft twee kerncentraleparken. Eentje vlak over de grens met Nederland in de haven van Antwerpen, bij het dorpje Doel. Deze centrale heeft vier reactoren, waarvan er twee in 2015 moeten sluiten. De andere centrale, met drie reactoren, staat langs de Maas in Tihange in de provincie Luik. Hiervan moet centrale I in 2015 gesloten zijn.

Na 2025 zal er helemaal geen nucleaire energie meer worden opgewekt in België. De overige centrales moeten volgens het plan sluiten in 2022, 2023 en 2025.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl