NOS NieuwsAangepast

'Bankblunder niet zonder gevolgen'

Een blunder van boekhouders van de Duitse genationaliseerde Hypo Real Estate Bank kan niet zonder gevolgen blijven. Dat zegt Hans Michelbach, de financiële specialist van de CDU-fractie in de Duitse Bondsdag.

Twee jaar lang stond er ruim 55 miljard euro te veel op de balans aan risicovolle investeringen. Door de ontdekking van de blunder bleek de Duitse staatsschuld 55 miljard lager te zijn dan was aangenomen. De fout ontstond volgens het ministerie van Financiën doordat bedragen per abuis twee keer zijn ingevoerd.

Koppen

Het teruggevonden bedrag is twee keer zo groot als het totale Duitse overheidstekort dit jaar en vormt ruim een kwart van de extra bijdrage van Duitsland aan het Europese noodfonds. De minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet dan ook weten erg blij te zijn met de miljardenmeevaller.

Volgens CDU'er Hans Michelbach moeten er koppen rollen bij de top van de genationaliseerde bank. Zo'n stommiteit kan niet zonder gevolgen blijven, zei hij.

Koekblik

De sociaal-democratische oppositie (SPD) noemt het "totaal onverantwoord" dat zo'n groot bedrag over het hoofd wordt gezien. "Dit is geen bedrag dat een zuinige huisvrouw in een koekblik stopt en vervolgens vergeet", zei oppositieleider Thomas Oppermann.

De SPD zegt dat minister van Financiën Schäuble verantwoordelijk is, maar dat gaat Michelbach te ver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl