NOS NieuwsAangepast

Assad dreigt Westen over ingrijpen

De Syrische president Assad waarschuwt het Westen niet in te grijpen in zijn land. Hij zegt dat er in het Midden-Oosten een aardverschuiving plaatsvindt als andere landen zich mengen in het conflict. Volgens Assad krijgt het Westen een tweede Afghanistan als het militair ingrijpt in Syrië.

Assad doet zijn uitspraken in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph. Het is het eerste interview dat Assad aan buitenlandse media heeft gegeven sinds de opstand zeven maanden geleden begon.

Hervormingen

Volgens de president is zijn land niet te vergelijken met Tunesië of Egypte waar de machthebbers zijn verdreven. "Wij zijn meteen al zes dagen na de eerste rellen begonnen met hervormingen. Daarna begonnen de problemen ook af te nemen", zegt Assad in het interview.

Volgens een woordvoerder van de rebellen in Homs zit Syrië helemaal niet te wachten op hervormingen, maar op het vertrek van "deze met bloed besmeurde president en vrije verkiezingen".

De Syrische president geeft in het interview toe dat er in het begin fouten zijn gemaakt door het leger. "Maar nu worden alleen terroristen vervolgd", zei hij.

Deserteurs

Volgens Syrische activisten zijn gisteren bij protesten tien mensen gedood, maar heeft ook het leger verliezen geleden.

In de stad Homs zouden twintig militairen zijn omgebracht, vermoedelijk door deserteurs, maar die berichten kunnen niet worden geverifieerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl