NOS NieuwsAangepast

'Consumptiedwang leidt tot veel schulden'

Mensen hebben meer schulden dan vroeger. De consumptiedwang is groot en schulden worden heel makkelijk gemaakt. De Rabobank zet daarom budgetcoaches in die gezinnen helpen om de huishoudboekhouding weer op orde te krijgen.

De bank is niet de enige die dat doet, ook andere banken helpen mensen die een hypotheekachterstand hebben. Volgens Jan Molenaar, hoofd van hypotheekverstrekkingen bij de Rabobank, zitten banken bovenop mensen die schulden hebben. "Als mensen problemen hebben, trekken we na een maand al aan de bel. Dat is in het belang van de klant."

Consumptiedwang

De oorzaak is niet alleen dat mensen minder verdienen. Het is vooral een kwestie van te veel schulden bij verschillende partijen. "Er is een enorme consumptiedwang. Mensen kunnen via het internet goederen kopen zonder dat ze in de gaten hebben dat het geld kost", aldus Molenaar.

Mede daardoor hebben mensen meer schuld bij verschillende instanties. "Vroeger was er een schuld bij de bank en dan misschien ergens een lening voor een auto en dat was het dan. Maar nu hebben mensen vaak bij tien tot vijftien verschillende instanties schulden."

Niet kwijtschelden

De banken proberen via een budgetcoach de schulden te saneren. "We kunnen er natuurlijk wel wat aan veranderen. Je kan spelen met het maandelijkse bedrag. En paar maanden minder betalen, of helemaal niet. We schelden alleen geen schulden kwijt, daar beginnen we niet aan. Maar regelingen zijn te treffen, dat is ook in ons belang."

Of het door het beleid van de banken komt, weet Molenaar niet. Maar hij ziet wel dat het aantal gedwongen verkopen van huizen gelijk blijft. "Het aantal executieverkopen stijgt niet. En onze cijfers zijn wel maatgevend, want wij zijn de grootste hypotheekverstrekker van Nederland", aldus Molenaar. "We blijven steken op hooguit 170 gedwongen verkopen per jaar. Dat is het goede nieuws."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl