NOS NieuwsAangepast

Voorbereiding zaak tegen Zorreguieta

Advocaten in Argentinië bereiden een zaak voor tegen de verantwoordelijken voor de verdwijningen op het Argentijnse landbouwinstituut INTA in de jaren 70. Volgens de advocaten is Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, daar ook bij.

Een onderzoeksrechter moet vervolgens op basis van de aanklacht beslissen of het werkelijk tot een proces komt.

Zorreguieta was als staatssecretaris verantwoordelijk voor het landbouwinstituut. Tijdens zijn bewind zijn er volgens onderzoek van de advocaten nog zeker vijf verdwijningszaken geweest.

Getuigen

Zorreguieta heeft tot nu toe altijd beweerd dat de verdwijningen zich afspeelde vóór zijn aantreden op het ministerie van Landbouw.

In het KRO-programma Brandpunt dat komende zondag uitgezonden wordt, zegt mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón dat hij ervan overtuigd is dat Zorreguieta voor de rechter zal worden gedaagd.

In de uitzending van Brandpunt komen ook getuigen aan het woord die betrokkenheid van Zorreguieta bevestigen.

Burgerminister

Er worden op dit moment veel meer processen gevoerd tegen militairen van het Videla-regime. Gisteren nog zijn twaalf officieren uit de tijd van de junta veroordeeld tot levenslang.

Advocaten hebben al eerder geprobeerd een proces tegen Zorreguieta aan te spannen maar het is nooit tot een zaak gekomen.

Recentelijk werd een burgerminister Martinez De Hoz, oud-minister van Economische Zaken, gearresteerd. Hij is tot nu toe de eerste burgerminister die vervolgd lijkt te gaan worden voor zijn aandeel in de verdwijningen

De junta in Argentinië was van 1976 tot 1983 aan de macht. In die periode werden 30.000 tegenstanders van het regime vermoord of ze verdwenen spoorloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl