NOS NieuwsAangepast

Overheden voorrang terugbetaling Icesave

Nederlandse provincies en gemeenten zijn blij met de uitspraak van de Hoge Raad in IJsland over de failliete bank Landsbanki. Die uitpraak is dat overheden voorrang moeten krijgen bij de terugbetaling door de bank.

Meer dan zestig banken, verzekeringsmaatschappijen en hedgefondsen waren in IJsland in beroep gegaan tegen een vonnis van een lagere rechtbank. Ook die vond dat overheden met voorrang behandeld moesten worden.

De uitspraak van de IJslandse Hoge Raad betekent dat banken bij de uitbetaling van tegoeden pas aan de beurt zijn na betaling aan Nederlandse en Britse overheden. Dat betekent goed nieuws voor onder meer Alphen aan den Rijn en Dordrecht, die geld bij de bank hadden gestald.

Terugbetalen

In april werd bekend dat Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave, vanaf de zomer zou beginnen met afbetalen. Er is lang onderhandeld of en hoe de gedupeerden zouden worden terugbetaald.

Icesave ging in oktober 2008 failliet op het hoogtepunt van de financiële crisis. Van de 3,8 miljard aan tegoeden van de internetbank moet 1,3 miljard terug naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl