NOS NieuwsAangepast

Verzekeraars blijven mindere zorg betalen

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

De zorgverzekeraars blijven behandelaars van Parkinsonpatiënten die niet werken volgens het model van ParkinsonNet gewoon contracteren.

En dat ondanks de resultaten van het onderzoek dat Zorgverzekeraars Nederland zelf heeft laten uitvoeren.Daaruit blijkt dat ParkinsonNet tot betere en goedkopere zorg leidt.

Selectief contracteren

Zorgverzekeraars hebben de wettelijke taak om de kwaliteit van de zorg te verhogen door het selectief contracteren van behandelaars.

Verzekeraars zouden dus kunnen eisen dat Parkinsonzorg in het vervolg via de aanpak van het ParkinsonNet wordt gegeven. Maar zorgverzekeraar VGZ/IZA die vanaf het begin bij ParkinsonNet betrokken is, gaat dat niet doen.

En Zorgverzekeraars Nederland vindt het als brancheorganisatie niet op zijn weg liggen om daartoe op te roepen.

Certificering

Artsen en andere zorgverleners die niet deelnemen aan het ParkinsonNet merken er in die zin nog niks van. Zorgverzekeraars Nederland denkt dat door ruchtbaarheid te geven aan ParkinsonNet, patiënten van zelf gaan kiezen voor de beste zorg. En dus behandelaars die niet meedoen aan ParkinsonNet gaan mijden.

De zorgverzekeraars overwegen wel om certificering in te voeren, dus keurmerken voor zorgverleners die ParkinsonNet gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl