NOS NieuwsAangepast

'Verzachtende omstandigheden voor Breivik'

Anders Breivik, de man die op het Noorse eiland Utøya en bij een bomaanslag op het regeringscentrum in Oslo 77 mensen doodde, komt in aanmerking voor strafvermindering. Dat heeft zijn advocaat Geir Lippestad gezegd op een persconferentie.

Volgens Lippestad was de beveiliging slecht en duurde het veel te lang voor de politie op het eiland aankwam. Deze zaken droegen eraan bij dat Breivik zijn terroristische daad kon uitvoeren.

Jonge kinderen

Ook heeft Breivik direct toegegeven dat hij verantwoordelijk was voor de aanslagen en heeft hij de politie tijdens verhoren nauwkeurig verteld over de voorbereiding en de uitvoering ervan. Volgens de Noorse wet kan hiervoor een strafvermindering van 30 procent worden gegeven.

Verder heeft Breivik volgens Lippestad twee maal naar de politie gebeld om te zeggen dat hij zich wilde overgeven en heeft hij bewust niet geschoten op heel jonge kinderen. Ook dit zijn verzachtende omstandigheden waardoor hij niet de maximale straf van 21 jaar gevangenisstraf opgelegd zou moeten krijgen, zegt zijn advocaat.

Theelepeltje

Professor in de criminologie Nils Christie gelooft niet dat verzachtende omstandigheden zullen worden toegekend. In de Noorse krant Verdens Gang zegt hij: "wat deze persoon heeft gedaan is zo verschrikkelijk dat het praten over verzachtende omstandigheden vergelijkbaar is met het aanvullen van het waterniveau in de Atlantische Oceaan met een theelepeltje".

Toch zullen de Noren volgens hem wel begrijpen dat de advocaat probeert verzachtende omstandigheden naar voren te brengen. "Dat is immers zijn werk als advocaat."

Boerderij

Lippestad en drie andere advocaten die Breivik verdedigen, bezochten vandaag de boerderij waar Breivik de bommen voor de aanslag in Oslo maakte. Op de aansluitende persconferentie vertelde advocaat Lippestad ook dat Breivik zijn familie niet wil ontmoeten. Zelfs niet na drie maanden in een isoleercel te hebben gezeten.

"Hij heeft gehoord dat er over zijn vader en moeder wordt gesproken in de media, maar hij wil er niets over horen", zei Lippestad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl