NOS NieuwsAangepast

Saab wordt Chinees

De Zweedse autofabrikant Saab wordt Chinees. Het bedrijf wordt voor 100 procent overgenomen door de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da. De drie partijen hebben daarover een principe-overeenkomst gesloten.

De Chinezen betalen ongeveer 100 miljoen euro voor de overname.

General Motors

Gisteravond laat bereikten Saab-topman Victor Muller en de Chinese autobedrijven overeenstemming. Vorige week was de deal nog afgeketst. Toen boden Youngman en Pang Da circa 20 miljoen euro voor een aandeel van 53,9 procent in Saab.

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Zweedse en Chinese autoriteiten, de aandeelhouders en de Europese Investeringsbank. Ook de voormalige eigenaar General Motors moet toestemming geven, omdat die nog een deel van de technologie in handen heeft die Saab gebruikt in zijn auto's.

Na de bekendmaking van de overname schoot de koers van Swedish Automobile met 27 procent omhoog van 78 cent naar 99 cent per aandeel.

'Geweldig goed nieuws'

Topman Victor Muller noemt de overname op de Zweedse radiozender P4 "geweldig goed nieuws voor Trollhättan". "Het voelt ontzettend goed dat aan alle onzekerheid nu een eind komt. We kunnen onze schulden nu afbetalen, nieuwe modellen lanceren en onze activiteiten uitbreiden naar China." Zelf verloor Muller veel geld aan het Zweedse avontuur met Saab.

Volgens Muller blijft de fabriek in Trollhättan staan en wordt niet naar China verplaatst. Dat hij straks zelf de baas niet meer is van Saab, vindt hij geen probleem. "De zekerheid van het voortbestaan van Saab is waar het om draait", zei hij. Overigens is hij wel gevraagd betrokken te blijven bij het bedrijf. Onduidelijk is nog in welke rol.

Productie

De autofabrikant kampt al tijden met financieringsproblemen. Daardoor kunnen toeleveranciers niet worden betaald en ligt de productie van auto's al maanden stil.

De autofabrikant kreeg eind september drie maanden uitstel van betaling, waarmee Saab tijd won om te reorganiseren. Vanmiddag zou de rechter hier op verzoek van de curator mogelijk een einde aan maken. Met de aangekondigde overname is dit nu van de baan.

De 3500 werknemers van Saab zitten thuis, maar krijgen wel hun loon doorbetaald. Het is de bedoeling om de productie van auto's zo snel mogelijk te hervatten. Muller verwacht dat dat begin volgend jaar gebeurt.

Spyker

Het Amerikaanse bedrijf North Street Capital toonde zich eerder deze maand bereid om Saab 43 miljoen euro te lenen. Door de overname van Saab is dat nu van de baan. Maar het bedrijf zou nog steeds het sportwagenmerk Spyker willen overnemen van moederbedrijf Swedish Automobile, waar ook Saab onderdeel van is. De onderhandelingen daarover gaan volgende week van start.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl