NOS NieuwsAangepast

Zoektocht identiteit duinsoldaat gestaakt

De identiteit van de Engelse soldaat van wie de resten eerder dit jaar in de duinen bij Den Helder zijn gevonden, is niet te achterhalen. Dat zegt de archeologe die de zaak onderzocht. De soldaat sneuvelde in 1799.

In de Helderse duinen werd destijds gevochten tussen de Britse invasiemacht en de Franse overheersers, die de Britten wilden verdrijven. De soldaat hoorde bij de Coldstream Guards, de bekende wachters van Buckingham Palace.

De archeologe Esther Paulus ontdekte zes namen in Britse archieven die mogelijk bij de Engelse soldaat passen. Uit de archieven kon ze afleiden wie in een bepaalde tijd is overleden, omdat dan de soldij werd stopgezet. Zo kwam ze op de zes namen.

Archeologische vondst

Verder dan die zes namen komt de archeologe echter niet, ook al omdat ze weinig hulp krijgt vanuit Engeland. Voor dat land heeft de vondst geen prioriteit, omdat er in de loop der tijd zoveel Engelse soldaten in het buitenland zijn gesneuveld. Het onderzoek naar de identiteit van de soldaat wordt daarom gestaakt.

Zijn overblijfselen worden nu beschouwd als een archeologische vondst en niet meer als een lichaam. Ze worden daarom ook niet begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl