NOS NieuwsAangepast

Banken kritisch op regeringsleiders

De Europese regeringsleiders hebben volgens de Nederlandse banken de symptomen aangepakt, maar zijn vergeten wat aan de oorzaak te doen. De afspraken zijn veel te vaag, zegt voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

"De oorzaak van de problemen ligt bij de schulden van de overheden. Kijk naar Japan, dat al heel lang een zwakke economie heeft, doordat het zijn schulden niet heeft aangepakt. Daar gaan we in Europa ook naartoe als we de echte problemen niet aanpakken." Volgens de NVB blijft op deze manier de onzekerheid in de markt. "Juist nu is er politiek leiderschap nodig."

Hypotheken

Voor banken in Nederland hebben de Brusselse afspraken geen ingrijpende gevolgen. In de boeken is al rekening gehouden met een afwaardering van de Griekse schulden. "Bedreigender is dat nu verschillende maatregelen zich opstapelen. Een bankbelasting, een transactiebelasting en het depositogarantiestelsel, dat kunnen banken niet allemaal betalen."

Als het zo doorgaat komt de kredietverlening in gevaar, zegt Staal. "Dan wordt het moeilijk om leningen en hypotheken te verstrekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl