NOS NieuwsAangepast

Kamer: nog twijfels over euroakkoord

In de Tweede Kamer is nog afhoudend gereageerd op het akkoord van de Europese regeringsleiders over de aanpak van de schuldencrisis. De grootste oppositiepartij PvdA gaat het plan "goed bestuderen".

"Het is een complex pakket dat om miljarden gaat," zegt het PvdA-Kamerlid Plasterk. "We bestuderen het goed en kijken dan vooral naar het belang van de Europese burger en de Europese economie."

Twijfels

De ChristenUnie ziet een aantal goede elementen in het plan, maar wil niet zeggen of de partij er uiteindelijk mee instemt. "Hoewel er aansprekende onderdelen in zitten, heb ik toch twijfels of dit pakket een echte langetermijnoplossing voor problemen in de eurozone is", laat fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie weten.

D66 vraagt zich ook af of de maatregelen afdoende zijn om de crisis te bezweren. "De regeringsleiders hebben nu een bazooka aangeschaft, maar de vraag is: schiet-ie ook?", zegt het D66-Kamerlid Koolmees.

"Dat moeten wij bij de uitwerking van het pakket zien." Koolmees zegt wel het EU-plan te steunen als het een goed pakket is. GroenLinks vindt dat er nog geen sprake is van een overtuigende oplossing.

Oppositiepartijen nodig

Het minderheidskabinet van premier Rutte heeft de steun van de oppositiepartijen nodig, omdat gedoogpartij PVV zich verzet tegen noodhulp aan het noodlijdende Griekenland.

De SP is ook tegen en noemt het donderdagochtend bereikte akkoord dan ook "niet voldoende".

Regeringspartij VVD noemt het "knap" dat het akkoord is bereikt. "Premier Rutte is erin geslaagd een aantal voor Nederland cruciale punten binnen te halen", aldus het VVD-Kamerlid Harbers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl