NOS NieuwsAangepast

Nieuwe examenregels? Scholieren weten van niets

Als je dit jaar examen doet moet je goed oppassen met het berekenen van je cijfers. Want er gelden nieuwe eisen. Maar wat blijkt nu: maar 22 procent van de scholieren weet wat er is veranderd. Het Landelijk Actiecomité Scholieren (LAKS) hield een enquête en daaruit bleek dat een derde van de ondervraagden denkt dat de situatie hetzelfde blijft. Een kwart denkt zelfs dat het nog strenger wordt.

Wat verandert er?

De belangrijkste verandering is dat vanaf dit schooljaar het gemiddelde van al je vakken bij het centraal schriftelijk ten minste een 5,5 moet zijn. Nu kun je lage cijfers op het centraal schriftelijk nog compenseren met goede cijfers van je schoolexamens, maar dat kan straks niet meer. En dat betekent dus dat je je studieplanning toch even anders moet opzetten.

Scholen

Uit het onderzoek van het LAKS blijkt dus dat maar weinig scholieren precies weten wat er is veranderd. Ook scholen zijn niet goed op de hoogte. Het LAKS wil nu dat het Ministerie van Onderwijs beter voorlichting gaat geven over de nieuwe exameneisen en dat ze dat niet alleen aan de scholen overlaten. Het LAKS denkt bijvoorbeeld aan een campagne via social media.

Door: Gerard

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl