NOS NieuwsAangepast

Details zullen kracht akkoord bepalen

Of de leiders van de zeventien landen in de eurozone erin zijn geslaagd de schuldencrisis te bezweren, moet de komende tijd blijken.

Het "alomvattende" akkoord bevat afspraken op hoofdlijnen, waarvan de bijzonderheden nog allemaal niet bekend zijn. Bovendien bestaat het pakket deels uit intenties, waarvan nog moet worden afgewacht wat daar van terechtkomt. Daar komt bij dat uiteindelijk het resultaat afhangt van de ontwikkeling van de economie.

"De geloofwaardigheid van de maatregelen moet zich nog bewijzen", zegt econoom Ivo Arnold van de Erasmus Universiteit. Als voorbeeld noemt hij de afspraak dat banken 'vrijwillig' 50 procent van de Griekse schuld afschrijven.

Als de banken dit al uitvoeren, is het niet genoeg, zegt Arnold. De kwijtschelding moet ertoe leiden dat de staatsschuld over tien jaar is gedaald naar 120 procent van de Griekse economie. "Dat kan alleen het land zelf doen. Maar als de economie inzakt, kan de staatsschuld zo maar weer oplopen naar 150 procent."

China

Hetzelfde geldt voor Italië en Spanje. Rome en Madrid hebben beloofd dat de overheidstekorten stevig worden aangepakt. In dat verband zei voorzitter Barroso van de Europese Commisse fijntjes dat het niet genoeg is om alleen goede wil te tonen. "De sleutel ligt in de implementatië."

Concreet is wel het voornemen om het noodfonds EFSF te versterken. Afgelopen zomer werd al afgesproken het fonds uit te breiden naar 440 miljard euro, dat wordt nu 1000 miljard.

Ook is uitgesproken het EFSF open te stellen voor bijdragen uit landen buiten de eurozone. Daarover moeten met het IMF nadere afspraken worden gemaakt. In het bijzonder zouden landen met veel geld, zoals China en Brazilië, aan het fonds moeten bijdragen. Ook daarover moet nog blijken hoe dat uitpakt.

Banken

De Nederlandse Vereniging van Banken vindt de afspraken te vaag. De regeringsleiders hebben de symptomen aangepakt, maar zijn vergeten wat aan de oorzaak te doen, zegt voorzitter Boele Staal.

Voor de Nederlandse Banken hebben de afspraken geen ingrijpende gevolgen. In de boeken is al rekening gehouden met een afwaardering van de Griekse schulden.

"Bedreigender is dat nu verschillende maatregelen zich opstapelen. Een bankbelasting, een transactiebelasting en het depositogarantiestelsel, dat kunnen we niet allemaal betalen. Als het zo doorgaat, komt de kredietverlening in gevaar. Dan wordt het moeilijk om krediet te verstrekken voor leningen voor hypotheken."

Beurzen

De financiële markten beoordelen de uitkomsten van de Brusselse top tot nu toe mild. Maar de ogen zullen voorlopig sterk op de beurzen gericht blijven, om te zien hoe de details de komende tijd vallen.

De herinnering aan de eurotop van juli is nog vers. Beleggers waren in eerste instantie opgetogen, maar na ruim een week sloeg te stemming om en volgde een periode van sterk dalende beurskoersen.

Arnold vindt het akkoord van vannacht overigens sterker dan dat van afgelopen zomer. "In tegenstelling tot de vorige keer zie je nu het besef dat een groter vangnet nodig is, ook voor landen als Italië en Spanje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl