NOS VoetbalAangepast

Breuk Cruijff en RvC over Van Basten

Het afketsen van de benoeming van Marco van Basten bij Ajax als technisch directeur heeft voor nog meer bestuurlijke onrust binnen de club gezorgd.

Er is een breuk ontstaan tussen Johan Cruijff en de overige vier leden van de Raad van Commissarissen.

In een brief, gedateerd 16 oktober, waar de NOS de hand op heeft gelegd, verwijt het viertal Cruijff de benoeming van Van Basten te hebben gefrustreerd door een aantal aanvullende eisen te stellen.

Daardoor zou de benoeming, die volgens de vier op 1 oktober al rond had kunnen zijn, onnodig zijn uitgesteld. Het kwartet vroeg Cruijff in de brief zich alsnog, binnen drie dagen, achter Van Bastens kandidatuur te scharen.

"Onacceptabel"

"Wij vragen jou per omgaande expliciet en onvoorwaardelijk in te stemmen met het voornemen om Marco op zeer korte termijn te benoemen. (...) Het zou onacceptabel zijn als verandering van de spelregels aan het einde van de wedstrijd zou leiden tot het missen van Marco."

Cruijff liet dat 'ultimatum' verlopen.

Cruijff wilde adviesraad formeren

Van Basten hield een dag later, op 19 oktober, de eer aan zichzelf. Wegens "te veel mitsen en maren" zag hij van de functie af.

Cruijff drong onder meer aan op vorming van een adviesraad, waarbij de namen van onder anderen Guus Hiddink, Tscheu la Ling en Jaap de Groot werden genoemd. De RvC-leden (Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer) vinden dat zo'n adviesraad, gezien de reeds aanwezige kennis, overbodig is.

"Het frustreren van een benoeming die goed en hard nodig is, kan trekken van onbehoorlijk bestuur vertonen", is in dat verband te lezen in de brief. Het viertal geeft verder aan Cruijff op essentiële momenten bij Ajax te missen. Het machtsvacuüm zou in de Arena en op De Toekomst leiden tot wanorde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl