NOS NieuwsAangepast

Amsterdam presenteert elektrische deelauto's

Vanaf 24 november kunnen Amsterdammers in de stad rondrijden met 300 elektrische deelauto's. Vandaag werden de elektrische Smarts gepresenteerd.

Amsterdam is de eerste stad in de wereld die op deze schaal elektrische deelauto's invoert. De auto's rijden volledig elektrisch en hebben dus geen brandstof aan boord.

Car2Go doet dit juist in Amsterdam omdat de infrastructuur daar gunstig zou zijn. Het bedrijf is ook al in andere steden actief, onder meer Vancouver, Hamburg en Lyon, maar daar wordt ook met benzine-auto's gereden.

Op dit moment zijn er al 250 oplaadplekken voor elektrische auto's in de stad. Op korte termijn moeten dat er zelfs duizend worden. Daardoor wordt het aantrekkelijker en makkelijker om elektrisch te gaan rijden.

Gemeente

Ook de gemeente is enthousiast. Amsterdammers gaan gemiddeld namelijk twee jaar eerder dood dan de gemiddelde Nederlander, onder meer door de slechte luchtkwaliteit.

Als mensen minder met benzine-auto's en meer met elektrische gaan rijden dan kan de kwaliteit van de lucht verbeteren.

Amsterdam ziet de auto als de 2.0-versie van de witkar. Dat plan uit de jaren '70 flopte, maar dit keer zijn de betrokken partijen ervan overtuigd dat het een succes gaat worden.

De auto zou interessant zijn voor minstens de helft van de Amsterdammers. Ze kunnen de auto's gebruiken als lopen te ver is, het te nat is voor de fiets, het niet handig is met het openbaar vervoer of een eigen auto te duur is.

Kosten

Gebruikers betalen eenmalig 10 euro voor een Car2go-pasje en hoeven daarna geen lidmaatschap te betalen. Ze betalen alleen 29 cent per minuut die ze met de wagens rijden. En dat tot een maximum van 12,90 euro per uur en 39 euro per dag.

De auto's hebben een parkeervergunning voor het hele gebied binnen de ring van Amsterdam, exclusief Amsterdam-Noord. Binnen dit gebied kunnen ze overal worden achtergelaten. Alleen als de accu bijna op is moeten de wagens bij een oplaadpunt geparkeerd worden.

Als mensen de auto ergens laten staan en er zeker van willen zijn dat ze er even later weer mee weg kunnen rijden betalen ze 9 cent per minuut en maximaal 5,40 euro per uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl