NOS NieuwsAangepast

Meer patiënten besmet met resistente schimmels

Patiënten in Nederlandse ziekenhuizen zijn steeds vaker besmet met resistente schimmels. De besmettingen duiken pas sinds 2000 op, maar door hun opmars sterft er nu bijna een patiënt per week aan een infectie waar gewone medicijnen niet tegen zijn opgewassen.

Longinfecties met de Aspergillus fumigatus-schimmel worden behandeld met medicijnen met azolen. Maar het UMC St. Radboud heeft vastgesteld dat ongeveer 5 procent van die schimmels resistent geworden zijn tegen die azolen.

Landbouw

Volgens de onderzoekers lijkt de resistentie niet te ontstaan door de behandeling met azolen, maar door het grootschalig gebruik van azolen in de land- en tuinbouw. De schimmelbestrijdingsmiddelen worden ook verwerkt in zepen, desinfecteermiddelen en verven.

Arts-microbioloog Paul Verweij, verbonden het UMC St Radboud, sterkt die vermoedens met cijfers: "In de Nederlandse gezondheidszorg gebruiken we ongeveer 400 kilogram azolen per jaar. In de Nederlandse land- en tuinbouw gaat het naar schatting om 130.000 kilo."

Volgens Verweij wijst ook het mechanisme van de resistentie, waarvoor meerdere veranderingen in de schimmel nodig zijn, op een niet-medische oorzaak.

Internationaal probleem

De resistente schimmels worden niet alleen in Nederland gevonden. Verweij: "Een recent onderzoek in Denemarken doet vrezen dat de resistentie zich verder aan het verspreiden is." De microbioloog dringt er daarom op aan om de groeiende resistentie zowel in Nederland als internationaal verder te onderzoeken.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft alvast besloten om de resistentieontwikkeling door het UMC St Radboud te laten monitoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl