Rel om longarts na gebedsgenezing

Een kinderlongarts en hoogleraar uit Maastricht is in opspraak geraakt door zijn betrokkenheid bij gebedsgenezing. De arts was in november 2010 in Birma bij een zendingsreis van een christelijke organisatie. De reisleider claimde na afloop dat daar door gebedsgenezing zeven mensen van blindheid waren genezen.

Longarts Edward Dompeling deed daaraan mee. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. De universiteit stelt in een verklaring dat de reis van Dompeling privé was en dat hij in Birma niet als praktiserend arts of onderzoeker is opgetreden. Zijn wetenschappelijke integriteit is volgens de universiteit niet in het geding.

Risico

Artsenorganisatie KNMG vindt dat de universiteit deze kwestie niet zomaar kan laten passeren. "Arts ben je continu. Ook als je in privétijd reist en ongeacht of je daadwerkelijk als arts optreedt", zegt directeur Lode Wigersma.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt dat Dompeling een risico vormt en extra in de gaten moet worden gehouden. Bestuurslid Cees Renckens: "Ik zou mijn kind niet toevertrouwen aan een arts die gelooft in wondergenezing. Ik sluit niet uit dat hij gewoon goed functioneert, maar hij moet wel extra in de gaten worden gehouden. Hij vormt een risico."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl