NOS NieuwsAangepast

Bijrijder A2: politie verantwoordelijk

De bijrijder van de man die afgelopen zaterdag op een door de politie gecreëerde file inreed, houdt de politie verantwoordelijk voor de dode die daarbij viel. Dat zei de 24-jarige bijrijder, zoon van de 47-jarige chauffeur, gisteravond in Nieuwsuur. Bij het ongeluk kwam een 35-jarige man uit Maastricht om het leven.

"Ik vind zeer zeker dat de politie ervoor verantwoordelijk is", zei de man, die gisteren vrijgelaten werd door de politie. "Op het moment dat u een menselijk schild inzet, weet u wat er kan gebeuren. Ze waren al op de hoogte dat stoppen geen optie was, omdat hun auto teruggeramd werd. Stoppen was niet aan de orde."

60 euro

Het feit dat de benzinediefstal de aanleiding was voor de achtervolging, wuift de bijrijder weg. "Dat klopt, maar op het moment dat er werd weggereden, was er nog niet zo'n groot gevaar. Dat ontstond pas toen de politie het verkeer stopte op de snelweg."

De man en zijn vader hadden voor zo'n 60 euro getankt toen ze wegreden zonder te betalen. Op de vraag waarom niet werd betaald, wil de man geen antwoord geven.

Paniek

Daarna volgde een achtervolging op de A2 met meerdere politieauto's, die daarbij geramd werden door de bestuurder. Volgens zijn zoon is de chauffeur "in paniek geraakt". Daardoor zag hij ook de file niet die was ontstaan.

"De file zou je zien aankomen als je alleen maar vooruit keek en niet lette op de politie die je probeerde van de weg te drukken. De file is op zo'n korte afstand voor ons gecreëerd dat remmen geen mogelijkheid meer was."

De bestuurder is doodslag ten laste gelegd voor de dood van de Maastrichtenaar. Vanwege het rammen van de politieauto's is daar ook poging tot doodslag aan toegevoegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl