Situatie in Thailand verslechtert
De gevolgen van de overstromingen in Thailand worden steeds dramatischer. In de hoofdstad Bangkok is een tekort aan voedsel en water ontstaan, omdat supermarkten niet meer bevoorraad worden.
Veel inwoners vertrekken naar het zuiden, waar geen overstromingen zijn. Cor Verhoef, die Engelse les geeft op een toneelschool in Bangkok, heeft de hoofdstad ook verlaten en zit nu op 100 kilometer ten oosten van Bangkok. "We zitten hoog en droog in een huisje dat we hebben gehuurd."
Verhoef ontvluchtte de stad vanwege de tegenstrijdige informatie die de overheid volgens hem geeft. "Er worden feiten weggelaten, voornamelijk om de gezichten van de hoogwaardigheidsbekleders te redden", denkt Verhoef.
"Elke keer blijkt weer dat gedeelten van de stad onder water komen te staan, die voorheen door de overheid als veilig werden beschouwd", zegt de Nederlander.
Winkels
In Bangkok zijn de gevolgen van de overstromingen goed merkbaar. "Veel winkels zijn gesloten en de winkels die wel open zijn, hebben lege schappen en worden niet meer bevoorraad", vertelt Verhoef. "Mijn huis is wel droog, maar als je geen boodschappen kunt doen, is het wel lastig."
In oktober is het vakantie in Bangkok, maar door de overstromingen denkt Verhoef niet snel weer voor de klas te staan. "De scholen zijn tot nader order dicht. Officieel moet ik op 7 november weer beginnen, maar dat zal wellicht nog wel worden uitgesteld."
Nieuwe vloedgolf
In 21 Thaise regio's blijven scholen en overheidsgebouwen de komende dagen dicht. De regering wil in ondergelopen gebieden mensen zo veel mogelijk binnen houden, omdat het buiten gevaarlijk is.
De overstromingen zijn veroorzaakt door hevige buien in het noorden van het land. Volgende week wordt in Bangkok een nieuwe vloedgolf verwacht.