NOS NieuwsAangepast

Arbeidsinspectie strenger voor politie

De Arbeidsinspectie gaat opnieuw kijken naar de werkomstandigheden en arbeidstijden bij de politie.

Twee jaar geleden bleek dat veel korpsen te weinig doen om agressie en geweld tegen agenten te voorkomen. Ook moesten politiemensen soms te lang achtereen werken en kregen ze daarna niet voldoende rust.

"We hebben toen wel serieuze toezeggingen gekregen van de politiekorpsen zelf. We hopen dat het nu wel in orde is, maar de geschiedenis en eerdere inspecties wezen toen uit dat controle nog noodzakelijk was", zegt Marga Zuurbier, directeur Arbo van de Arbeidsinspectie, in het Radio 1 Journaal.

Ondanks herhaalde inspecties en waarschuwingen overtraden 22 van de 26 korpsen geregeld de arbeidstijdenwet of de afspraken rond veilig werken.

Fit en alert

"Wij kijken vooral naar die gevallen waar er structureel te lang wordt gewerkt. En als dat het geval is, worden dan wel de rusttijden in acht worden genomen", vraagt Zuurbier zich af. "Want je moet als agent gewoon fit en alert zijn. Als je oververmoeid bent, maak je fouten."

Ook pleit Zuurbier voor trainingen, waarin de agenten leren hoe ze met agressie om moeten gaan. "Minister Opstelten gaf laatst nog aan dat hij echt vindt dat politiemensen zulke cursussen moeten volgen. Wij gaan nu kijken of de korpsen dat ook daadwerkelijk gedaan hebben."

De inspectie is niet langer van plan waarschuwingen te geven. "Als het nu niet in orde is, gaan we over tot het geven van een boete", zegt Zuurbier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl