NOS NieuwsAangepast

Steve Jobs volgde Nederlandse kankerbehandeling

De onlangs overleden Apple-topman Steve Jobs heeft zich laten behandelen met een in Nederland ontwikkelde kankertherapie. Dit onthult Jobs-biograaf Walter Isaacson in Nieuwsuur vanavond.

Jobs zou eind 2008 en begin 2009 de experimentele behandeling peptidereceptor radionuclidetherapie hebben ondergaan, een behandeling die twintig jaar geleden werd ontwikkeld door het Rotterdamse Erasmus MC.

Beroepsgeheim

Isaacson zegt niet te weten of Jobs ook in Rotterdam werd behandeld. Wereldwijd zijn er nog zeven centra die de behandeling aanbieden.

Het Erasmus MC wil wegens het medisch beroepsgeheim niet bevestigen of ontkennen dat Steve Jobs patiënt is geweest. Het Rotterdamse ziekenhuis noemt zich bij monde van een woordvoerder wel hét kennisinstituut op het terrein van de peptidereceptor radionuclidetherapie.

Kritisch

Volgens Isaacson stond Jobs gedurende zijn jarenlange strijd tegen kanker kritisch ten opzichte van de reguliere geneeskunst. Zo koos hij ervoor een ander dieet te volgen en probeerde andere alternatieve geneeswijzen.

Pas later omarmde hij reguliere behandelmethoden. "Toen hij leverkanker kreeg, ging hij op zoek naar de allernieuwste behandelingen. Zo kwam hij ook in Europa terecht voor behandelingen die zich specifiek richten op moleculen. En hij onderging de in Rotterdam ontwikkelde therapie," aldus Isaacson.

Biograaf Isaacson zegt dat Jobs ook in Zwitserland een experimentele op hormonen gerichte radiotherapie volgde. "Het waren allemaal heel specifieke behandelingen waar de artsen in Rotterdam en Zwitserland in voorop liepen."

Walter Isaacson - Steve Jobs: De Biografie, Unieboek/Spectrum, ISBN 9789000302727

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl