NOS NieuwsAangepast

'Gecrashte satelliet in Azië terechtgekomen'

De ROSAT-satelliet die afgelopen weekend ongecontroleerd naar de aarde terugkeerde, is waarschijnlijk in Zuidoost-Azië terechtgekomen. Dat hebben Amerikaanse en Duitse astronomen berekend.

Gisteren kwam de ROSAT tussen 03.45 en 04.15 uur onze dampkring binnen. Een kwartier later zou hij op de aarde zijn gestort. Het gebied waar de ROSAT gecrasht kan zijn, is groot: van Sri Lanka tot diep in China.

In het gebied liggen twee Chinese miljoenensteden, Chongqing en Chengdu. De experts denken echter niet dat de brokstukken in bewoond gebied vielen, omdat er dan wel meldingen geweest zouden zijn.

Zwarte gaten

ROSAT werd in 1990 de ruimte ingestuurd om onderzoek te doen naar zwarte gaten en neutronensterren. De missie zou oorspronkelijk slechts 18 maanden duren, maar pas in 1999 werd de satelliet na een beschadiging offline gehaald.

Omdat de kunstmaan geen besturingssysteem aan boord heeft, was een gecontroleerde crash niet mogelijk. De experts achtten de kans bijzonder klein dat iemand geraakt zou worden door de satelliet. In ruim 50 jaar ruimtevaart is dat nog maar één keer gebeurd.

Ongeveer dertig onderdelen van in totaal 1,7 ton zouden de reis door de dampkring kunnen hebben overleefd. Het grootste onderdeel is een hittebestendige spiegel.

Brokstukken

In september kwam er ook al een grote satelliet ongecontroleerd terug naar de aarde, de UARS-kunstmaan van NASA.

Hoewel de hele wereld uitkeek naar brokstukken van het apparaat, werden die uiteindelijk niet gevonden. NASA denkt daarom dat de satelliet in de oceaan terechtgekomen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl