Proef met snelheidsslot hardrijders
Rijkswaterstaat doet proeven met een snelheidsslot voor hardrijders. Het slot werkt als een begrenzer op de motor, die ingrijpt als de bestuurder de maximale snelheid overtreedt.
Het is een softwarematige aanpassing van de brandstoftoevoer die wordt aangestuurd door een gps-apparaat.
Aan de proef doen zestig automobilisten mee uit Noord- en Zuid-Holland. Bij de helft van hen werkt de begrenzer direct als de automobilist te hard rijdt. De anderen krijgen eerst nog enkele waarschuwingen.
Rijkswaterstaat wil onderzoeken of het snelheidsslot in te zetten is bij notoire hardrijders. Wie nu meer dan dertig kilometer per uur te hard rijdt, kan of een boete krijgen of zijn rijbewijs kwijtraken. Het snelheidsslot zou een nieuwe straf kunnen zijn die de rechter kan opleggen aan snelheidsduivels.
Alcoholslot
Het snelheidsslot zou het tweede slot zijn dat wordt ingevoerd om het verkeer veiliger te maken: in december wordt het alcoholslot ingevoerd.
Automobilisten die worden betrapt met 1,3 promille of meer alcohol in hun bloed, krijgen het apparaat in hun auto. Ze moeten erin blazen voor en tijdens de rit. De auto kan alleen rijden als hun promillage onder de 0,2 ligt.