NOS NieuwsAangepast

Dief A2 beschuldigd van doodslag

De 47-jarige man die afgelopen weekend op de A2 na een politie-achtervolging op een file inreed, wordt doodslag ten laste gelegd. De bestuurder van de auto waar hij op inreed, overleed aan zijn verwondingen. Ook wordt de man beschuldigd van poging tot doodslag, omdat hij politieauto's heeft geramd.

De bijrijder van de verdachte, een 24-jarige Rotterdammer, is weer vrij. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij geen strafbare feiten gepleegd.

Niet betaald

Afgelopen zaterdag reed de 47-jarige man zonder te betalen weg bij een tankstation in Culemborg. Bij Utrecht zette de politie de achtervolging in. De auto negeerde een stopteken, ramde een aantal politieauto's en reed daarna ter hoogte van Abcoude op de file in. Daarbij kwam een 35-jarige automobilist uit Maastricht om het leven.

De politie Utrecht had de file opzettelijk veroorzaakt om de verdachten te kunnen arresteren. Op de matrixborden boven de A2 waren alle rode kruizen aangezet.

Uitzonderlijk

Volgens wetenschapper Jaap Timmer veroorzaakt de politie wel vaker een file om vluchtende verdachten te kunnen aanhouden. Timmer doet al jaren onderzoek naar geweld van en tegen de politie.

"Het is niet aan de orde van de dag, maar het gebeurt vaker", zegt Timmer in het Radio 1 Journaal. "Voor zover ik weet, werkt het over het algemeen goed en gebeuren er nauwelijks ongelukken mee. Dus dit is wel een vrij uitzonderlijk geval."

Regels

Woordvoerder Dennis Janus van het Korps Landelijke Politiediensten bevestigt dat het middel van de kunstmatige file af en toe wordt gebruikt. Hij benadrukt dat de politie terughoudend is met de inzet ervan. De Rijksrecherche onderzoekt of de politie Utrecht wel alle regels heeft nageleefd bij het creëren van de file.

Janus: "Het onderzoek moet ook uitwijzen of de ingezette middelen gerechtvaardigd waren voor het vergrijp." Tijdens de achtervolging van de twee bleek dat de auto waarin ze reden verkeerde kentekenplaten had. Daardoor kon de politie de achtervolging niet afbreken en de verdachten op een later tijdstip aanhouden.

Doodslag

Nadat de verdachten met hun auto de achtervolgende politie-auto's hadden geramd, besloot de politie om de file te veroorzaken. "Dat is poging tot doodslag op politiemensen, een zeer ernstig vergrijp", zegt Janus. "Dan wordt er behoorlijk ingezet om die mensen aan te houden."

Wanneer het onderzoek van de Rijksrecherche is afgerond, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl