NOS NieuwsAangepast

Autopsie Kadhafi afgerond

Artsen hebben een autopsie uitgevoerd op het lichaam van Muamar Kadhafi. Het onderzoek duurde de hele nacht.

Na afloop bevestigde de leider van het onderzoek dat Kadhafi was overleden aan een schotwond. "Het was overduidelijk." Volgens de lijkschouwer was Kadhafi in het hoofd en de buik geschoten. Hij zei niet welke wond fataal was.

Geruchten

Ook zijn nog geen mededelingen gedaan over van welke afstand Kadhafi werd gedood. Verdere details worden pas bekendgemaakt als er verslag is uitgebracht aan de minister van Justitie.

"Alles zal openbaar gemaakt worden, niks zal geheim blijven", beloofde patholoog.

In Libië doen verschillende verhalen de ronde over de dood van Kadhafi. Volgens de officiële versie werd Kadhafi dodelijk geraakt toen hij naar een ziekenhuis werd vervoerd. Volgens hardnekkige geruchten is hij vermoord door tegenstanders.

Zoon

De autopsie werd uitgevoerd in het ziekenhuis van Misrata, de stad waar de Libische leider naartoe werd gebracht na zijn dood in Sirte.

Ook op het lichaam van Mutassim, een zoon van Kadhafi, is sectie verricht. Over zijn dood bestaan eveneens vraagtekens, nadat gisteren een filmpje opdook waarin hij levend na zijn arrestatie is te zien. De Overgangsraad hield tot nu toe vol dat Mutassim gedood was bij zijn aanhouding.

Meerdere internationale organisaties hebben opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Kadhafi, onder meer de VN, Amnesty International en Human Rights Watch.

Bedekt

Na afloop werd het lichaam teruggebracht naar de koelcel van een winkelcentrum, waar hij de afgelopen twee dagen bekeken kon worden door het publiek.

Een journalist van het persbureau Reuters noemt het opvallend dat de nieuwe machthebbers in Libië de manier waarop het lichaam getoond wordt hebben aangepast. Was het lichaam eerst half ontkleed, nu steekt alleen het hoofd van de dictator nog onder een deken uit. Ook is zijn hoofd naar links gedraaid.

Daardoor zijn de verwondingen die Kadhafi opliep niet meer zichtbaar, onder andere de gaten en krassen op zijn romp en de hoofdwond die volgens de Overgangsraad fataal is geweest.

Geheime locatie

De Nationale Overgangsraad is van plan de lichamen zo snel mogelijk over te dragen aan stamgenoten van Kadhafi. Die hadden daarom verzocht.

Volgens een woordvoerder moet de stam hem begraven op een geheime locatie, zodat zijn graf geen bedevaartsoord wordt voor aanhangers.

Omdat volgens de moslimtraditie een lichaam binnen een dag begraven moet worden, wil de Overgangsraad de overdracht zo snel mogelijk laten plaatsvinden. "Als het niet binnen enkele uren is, dan over een paar dagen."

Bevrijd verklaard

Vandaag wordt Libië in de stad Benghazi officieel bevrijd verklaard. De havenstad was maandenlang het belangrijkste bolwerk van het verzet tegen Kadhafi.

De voorzitter van de Nationale Overgangsraad, Abdul Jalil, zal de bevrijding uitroepen. Volgend jaar juni moeten er in Libië verkiezingen worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl