NOS NieuwsAangepast

Keizersgraf Doorn opgeknapt

Het mausoleum van de Duitse keizer Wilhelm II in Doorn wordt opgeknapt. Restaurateurs zijn de afgelopen week begonnen met de werkzaamheden aan de tombe. Rond de grafkist van de keizer is een houten kist geplaatst om beschadiging te voorkomen.

Het is voor het eerst sinds de dood van de verbannen keizer in 1941 dat zijn laatst rustplaats wordt aangepakt.

Ook het kasteel waar Wilhelm twintig jaar lang woonde, Huis Doorn, wordt de komende jaren gerestaureerd. Buiten worden vensters en ruiten vervangen, kozijnen geverfd en metselwerk hersteld. Binnen komen de woonvertrekken één voor één aan beurt, waardoor het gebouw open kan blijven voor publiek.

Uitgeweken

Na de Eerste Wereldoorlog week Wilhelm II overhaast uit naar het neutrale Nederland, toen in zijn land de revolutie uitbrak. De omwenteling zou eindigen in de Weimarrepubliek.

Vanaf 1920 woonde hij in Doorn. In 1945 ging het kasteel als Duits eigendom over in handen van de Nederlandse staat. Het is dan ook de Rijksgebouwendienst die de restauratie laat uitvoeren.

Wilhelm eiste dat hij na zijn dood begraven zou worden op het landgoed. Pas als in Duitsland de monarchie hersteld zou worden, wilde hij terugkeren naar zijn vaderland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl