NOS NieuwsAangepast

Lot neerstortende satelliet onbekend

De Duitse ruimtevaartorganisatie DLR weet nog niet precies wat het lot van de ROSAT-satelliet is. De kunstmaan komt dit weekend op de aarde neer.

Tussen 03.45 en 04.15 uur is het gevaarte onze dampkring in gekomen, maar of het al is neergestort en waar dan, is niet bekend. Mogelijk kan het dagen duren voordat er meer bekend is.

Duitse wetenschappers hadden vooraf berekend dat de satelliet, ter grootte van een busje, mogelijk ergens in Azië terecht zou komen. Doordat hij elke anderhalf uur een rondje om de aarde maakte, was dat echter moeilijk met zekerheid te zeggen.

Zwarte gaten

ROSAT werd in 1990 de ruimte ingestuurd om onderzoek te doen naar zwarte gaten en neutronensterren. De missie zou oorspronkelijk slechts 18 maanden duren, maar pas in 1999 werd de satelliet na een beschadiging offline gehaald.

Omdat de kunstmaan geen besturingssysteem aan boord heeft, was een gecontroleerde crash niet mogelijk. De experts achten de kans bijzonder klein dat iemand geraakt wordt door de satelliet. In ruim 50 jaar ruimtevaart is dat nog maar één keer gebeurd.

Ongeveer dertig onderdelen van in totaal 1,7 ton zouden de reis door de dampkring kunnen overleven. Het grootste onderdeel is een hittebestendige spiegel.

Brokstukken

In september kwam er ook al een grote satelliet ongecontroleerd terug naar de aarde, de UARS-kunstmaan van NASA.

Hoewel de hele wereld uitkeek naar brokstukken van het apparaat, werden die uiteindelijk niet gevonden. NASA denkt daarom dat de satelliet in de oceaan terechtgekomen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl