NOS NieuwsAangepast

Muur in Pompei gedeeltelijk ingestort

Door een hevige storm is een deel van een muur in de oud-Romeinse stad Pompei ingestort. Dat maakte een curator en zegsvrouw van het monument vandaag bekend.

De buitenmuur begaf het twee dagen geleden nadat het zuiden van Italië was getroffen door een storm en zware regenval. Volgens een woordvoerster van het archeologische team van Pompei, is de buitenlaag van een ongeveer twee meter lang stuk muur ingestort, maar is de muur zelf blijven staan.

Pompei kampt met gebrekking onderhoud. Vorig jaar stortte een andere muur en een gladiatorenschool in, wat tot internationale ophef leidde.

De problemen in Pompei zouden volgens deskundigen onder meer te wijten zijn aan de bezuinigingen op de cultuurbegroting van de huidige regering. In juli 2008 kondigde Rome de noodtoestand voor de stad af.

Reddingsplan

Volgens de Italiaanse minister van Cultuur, Galan, staat Pompei bovenaan het lijstje van zijn ministerie. "Ik heb meerdere malen mijn zorgen geuit over de effecten van zware regen op de stad. We werken hard aan een plan om het gebied te redden en te beschermen."

Galan bezoekt Pompei woensdag samen met eurocommissaris Hahn. Hij hoopt hiermee de nijpende situatie onder de aandacht van de Europese Commissie te brengen, zodat er 105 miljoen euro aan geblokkeerde EU-fondsen voor het monument worden vrijgegeven.

Volgens sommigen gaat het echter niet snel genoeg. "Er wordt alleen maar gediscussieerd en gepraat terwijl ons cultureel erfgoed op instorten staat", aldus de voorzitter van een Italiaanse milieuvereniging.

Best bewaard

Pompei staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en trekt jaarlijks brengen zo'n 3 miljoen bezoekers. De stad werd in 79 na Christus bedolven tijdens een uitbarsting van de naastgelegen vulkaan Vesuvius.

In de eeuwen daarna was Pompei bedekt door vulkaanas, waardoor het een van de best bewaarde overblijfselen uit de Romeinse tijd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl