NOS NieuwsAangepast

Rutte heeft begrip voor irritatie Kamer

Premier Rutte is bereid om in te gaan op de eisen van de oppositie, die willen dat de Nederlandse regering tijdens de EU-top over de eurocrisis een aantal voorstellen doet.

Dit bleek tijdens het extra ingelaste Kamerdebat over de Nederlandse inzet bij de Eurotop, aanstaande zondag.

De oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks, SP en de ChristenUnie waren niet te spreken over de opstelling van de premier dit debat.

Onverteerbaar

De oppositie vond dat Rutte veel te laconiek omging met hun voorstellen, die zijn vastgelegd in allerlei moties. "Ik vind het onverteerbaar dat onze voorstellen met het nodige dedain van tafel werden geveegd," aldus GroenLinks-fractievoorzitter Sap.

Aanvankelijk maakte Rutte duidelijk dat hij er weinig voor voelde om de voorstellen in Brussel in te brengen, omdat er al veel moeilijke onderhandelingspunten liggen. "Ik heb er geen tijd voor", aldus Rutte.

Na een schorsing bleek Rutte bereid te zijn om drie voor de oppositiepartijen belangrijke moties over te nemen. Het gaat dan om duurzame hervormingen in Europa, het onderscheid tussen nuts- en spaarbanken en fundamentele sociale grondrechten.

Rutte heeft de steun van de oppositiepartijen hard nodig. Gedoogpartij PVV is tegen de Europese aanpak van de eurocrisis.

Extra vergadering

De Kamer heeft zeven uur met premier Rutte gepraat over de Nederlandse inzet voor de Eurotop, morgen in Brussel.

Minister De Jager van Financiën was nu er niet bij, omdat hij bij een extra vergadering in Brussel zat van de ministers van Financiën uit de 17 eurolanden.

Het is voor het eerst sinds 1918 dat de gehele Tweede Kamer op een zaterdag voor een debat bijeenkomt.

Verkeerd informeren

Rutte maakte al voor het begin van het debat duidelijk dat hij de Kamer weinig informatie kon geven, onder meer omdat uit de vergadering van De Jager nog meer duidelijkheid moet komen.

"Het zou ook schadelijk kunnen zijn voor onze Nederlandse inzet en ik loop het risico om de Kamer verkeerd te informeren", aldus Rutte.

Het was lange tijd onzeker of de Kamer wel speciaal terug zou komen voor het debat. Aanstaande zondag worden naar verwachting geen definitieve besluiten genomen. Dat gebeurt pas op een extra top aanstaande woensdag. Enkele partijen vonden het debat op zaterdag daarom niet zinvol, maar de oppositie zette toch door.

Zwitserse bankrekeningen

Gedoogpartij PVV herhaalt het verzet tegen de steun aan Griekenland. PVV-Kamerlid Van Dijck is niet te spreken over het verhaal dat Griekenland 200 miljard euro op Zwitserse bankrekeningen heeft gezet. "Hoe gek kun je zijn? Laat ze dat geld gebruiken om de schuld af te betalen, maar blijf af van het belastinggeld van Henk en Ingrid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl