NOS NieuwsAangepast

Kroonprins Saudi-Arabië overleden

De Saudische kroonprins Sultan bin Abdul-Aziz is overleden aan de gevolgen van darmkanker. Hij was de halfbroer van koning Abdullah. De Saudische prins overleed in een ziekenhuis in New York.

Hij kampte al langer met gezondheidsproblemen, waaronder kanker. In 2009 was Abdul-Aziz al eens in New York voor behandeling van een ziekte die nooit officieel bekendgemaakt is.

Zijn precieze leeftijd is onduidelijk, maar hij was in elk geval boven de 80. Zijn officiële geboortedatum is 5 januari 1928, maar volgens analisten is prins Sultan geboren in 1924.

Invloedrijk

Sultan bin Abdul-Aziz werd gezien als een gematigd man en een hervormer, die zich inzette voor stabiliteit in de regio. Ook was prins Sultan een groot voorstander van het aanhalen van de banden met de Verenigde Staten. Prins Sultan was één van de zonen van de favoriete vrouw van Ibn Saud, de grondlegger van Saudi-Arabië. Hij was sinds 1963 minister van Defensie en Luchtmacht. De prins heeft 32 kinderen bij meerdere vrouwen.

Hij behoorde tot de machtigste familiegroep in het koninkrijk, de Sudarie Seven, gevormd door zeven zonen van Ibn Saud. Door zijn afkomst en positie als minister was Sultan de afgelopen decennia één van de invloedrijkste mannen in Saudi-Arabië.

Te oud

Al lange tijd werden er vraagtekens geplaatst bij de geschiktheid van Sultan om zijn halfbroer op te volgen als koning. De kroonprins zwakke gezondheid en zijn hoge leeftijd maakten hem in de ogen van sommigen ongeschikt.

De nieuwe kroonprins van Saudi-Arabië is een andere broer van koning Abdullah, prins Nayef. Hij is conservatiever dan de huidige koning en de overleden kroonprins Sultan.

Alle kinderen van Ibn Saud zijn inmiddels in de 70 of boven de 80. Het is nog onduidelijk wie van de vele kleinkinderen de troon gaat overnemen, als de oude generatie straks dood is. In Saudi-Arabië wordt de troonopvolger traditiegetrouw aangewezen door de koning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl