NOS NieuwsAangepast

EU achter 8 miljard voor Grieken

Griekenland kan van de Europese Unie de volgende termijn van de noodsteun krijgen. Dat hebben de ministers van financiën van de eurozone besloten in Brussel, waar ze praten over een oplossing voor de schuldencrisis.

De Griekse regering krijgt het geld pas als ook het Internationaal Monetair Fonds akkoord gaat met de uitbetaling. Het IMF beslist daar begin november over. Griekenland krijgt dan waarschijnlijk half november het geld op de rekening.

De 8 miljard euro is de zesde termijn uit een pakket van 110 miljard euro aan noodleningen. Griekenland heeft het geld nodig, omdat het land anders niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Consequenties

Vanmiddag kwamen de 17 ministers van de Eurolanden bijeen in Brussel om zich voor te bereiden op de EU-top van zondag. Op de agenda staat onder meer hoe het nu verder moet met Griekenland. Het besef dat Athene het ondanks de toegezegde leningen niet redt, is wijdverbreid. Maar of de euroleiders daar al consequenties uit trekken, valt nog te bezien.

De verwachting is dat zondag geen knopen zullen worden doorgehakt. De regeringsleiders komen volgende week woensdag opnieuw bij elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl