NOS VoetbalAangepast

FIFA past toewijzing WK's aan

Het WK voetbal zal in de toekomst niet meer door het uitvoerend comité van de FIFA worden toegewezen.

Dat is één van de hervormingen binnen de bond naar aanleiding van de schandalen van het afgelopen jaar.

Het uitvoerend comité zal nog wel een voorselectie maken. Daarna stemmen de 208 FIFA-landen tijdens een congres over de locatie van het WK.

Het eerstvolgende toernooi dat via deze wijze wordt toegewezen, zal het toernooi in 2026 zijn. Voor 2014 (Brazilië), 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) is de organisatie al vergeven.

De FIFA stelt tevens een onafhankelijke commissie in die bij de bond moet waken over "transparantie en goed bestuur". Ook zal bij de ethische commissie de rol van onderzoeker en rechter voortaan worden gescheiden. Tot nu toe werden die taken door één persoon uitgevoerd.

FIFA gaat ISL-zaak heropenen

FIFA-preses Sepp Blatter maakte ook bekend dat de ISL-zaak heropend wordt. Meerdere leden van het uitvoerend comité van de FIFA, onder wie oud-voorzitter João Havelange, zouden in 1997 smeergeld hebben ontvangen.

Dat geld kwam van marketingpartner ISL, die de tv-rechten en sponsor-uitingen rond WK's verkocht. ISL ging in 2001 failliet. In de rechtszaak die hierop volgde, betaalde de FIFA een boete aan de Zwitserse overheid om de belastende documenten geheim te kunnen houden.

Op aanraden van een onlangs ingestelde commissie zegt Blatter die documenten nu toch prijs te gaan geven. Van de verdachte leden zijn er nog drie in het huidige uitvoerend comité actief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl