NOS NieuwsAangepast

Bergen olie schip Nieuw-Zeeland succesvol

Een derde poging om olie weg te pompen uit het gestrande vrachtschip bij Nieuw-Zeeland is succesvol verlopen.

Voor het eerst zijn bergers erin geslaagd om 24 uur continu olie over te hevelen. Een zesde deel van de olie is nu weggepompt uit het Griekse vrachtschip.

Zwaar weer bemoeilijkte de werkzaamheden en daardoor moesten de eerste twee pogingen stilgelegd worden. Inmiddels is het weer opgeklaard, waardoor de pompploegen verder kunnen met het bergen van het scheepswrak van de Rena.

Dikke plakken

Twee weken geleden liep het Griekse containerschip vast op een rif voor de kust van Nieuw-Zeeland, waarna het olie begon te lekken. Omwonenden maken zich daar grote zorgen over.

De stranden bij Tauranga zijn inmiddels vervuild geraakt met dikke plakken olie. Vrijwilligers helpen mee bij de schoonmaak. De autoriteiten hebben het strand bij Mount Maunganui in de regio Bay of Plenty vrijgegeven voor publiek, maar zo'n 26 kilometer strand blijft afgesloten. Het is verboden om te zwemmen en vis uit het getroffen gebied mag niet worden gegeten.

De kapitein is aangehouden en aangeklaagd. Hij wordt ervan verdacht dat hij het containerschip op een gevaarlijke en riskante manier heeft bestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl